Paraziti v človeškem telesu

Sovražnik, kot pravijo, "morate vedeti na pogled. "Morate razumeti, s kom imamo opravka. Nepismenost v tej zadevi ne bo prinesla popustov. Oborožimo se z informacijami, ki jih lahko uporabimo v praksi v dobro našega zdravja, ki nekaterim parazitom ne bodo pustile niti najmanjše možnosti, da nam pokvarijo dragoceno življenje.

Paraziti - kdo so?

Paraziti(od grško parasitos - parazit, parazit) - spodnji rastlinski in živalski organizmi, ki živijo zunaj ali znotraj drugega organizma (gostitelja) in se z njim prehranjujejo. Paraziti v našem telesu živijo svoje vzporedno življenje, hranijo se z našo energijo, celicami in hrano, vključno z zdravstvenimi izdelki,Paraziti v človeškem telesu, ki jih zaužijemo.

Obstajajo zajedavci, ki celo življenje preživijo v gostiteljevem telesu ali le v njegovem telesu; od nje dobijo hrano in zavetje, ne da bi telesu gostitelja povzročili kakršno koli vidno škodo.

Nekateri paraziti dražijo gostitelja in vplivajo na njegove funkcije; drugi uničujejo gostiteljska tkiva in sproščajo specifične toksine, ki povzročajo slabo zdravje in razvoj različnih bolezni gostitelja.V človeškem telesulahko zajedajo različne vrste: glive, bakterije, virusi, praživali in črvi.

Parazitiv svojem življenju preidejo v kompleksen razvojni cikel: obstajajo tisti, ki morajo spremeniti več gostiteljev, znotraj katerih parazit prehaja v vmesni razvoj (tako imenovana ličinkina stopnja razvojahelmintski črvi). V telesu zadnjega gostitelja helminth postane spolno zrel in postane čim bolj nevaren.

Paraziti so razvrščeni na naslednji način:

 • glive
 • virusi
 • najpreprostejši zajedavci
 • helminti (črvi, črvi)
 • paraziti rakov
 • paraziti pajkovci
 • žuželke (predvsem sesanje krvi)

1. Glive.

To somikroorganizmi, ki okužijo človeško telo, se lahko naselijo tako na površini kože kot na sluznici notranjih organov. Bolezni, ki jih povzročajo patogene glive, se imenujejomikoze. Obstajajomikoze kože in nohtov(dermatomikoza), pa tudi mikoze notranjih organov. Živali so dovzetne tudi za rezultate delovanja gliv - lahko zastrupijo telo zaradi zastrupitve s toksini gliv, ki vplivajo na rastlinsko krmo (mikotoksikoza). Obstajajo različne vrste mikoz, nekateri ljudje zbolijo le ali samo živali, druge vrste ljudi se okužijo od živali. Glivice, ki povzročajo bolezni, povzročajo glivične bolezni, ki veljajo za nalezljive bolezni.
Obstaja več stovrst gliv, dve izmed njih sta še posebej nevarni za človeka. Prva vrsta gliv -kriptokok(Cryptococcus neoformans) - povzroča meningitis (vnetje membran možganov in hrbtenjače). Običajno se ta kriptokoki širijo v blatu ptic in jih najdemo na sadju, zelenjavi, živalskem mleku in tleh. Druga vrsta gliv -candida(candida albicans) - povzroča plenični izpuščaj, kandidiazo sluznice, balanitis, drozg, mikoze, oniksijo (poškodbe nohtov), ​​rane na ustnicah, paronihijo, atletsko stopalo (mikoze prstov), ​​glivicebolezni genitalij.Glive imajo radi sladkarije, hranijo se predvsem s sladkorjem in škrobom, a tako kot vsak živ organizem potrebujejo aminokisline, vitamine in minerale.
Gliveso ločena civilizacija, so svoj vzporedni svet. Vzdržijo temperature od -150 do + 150 stopinj, ne morejo jih niti zamrzniti niti uničiti. V znanstvenih krogih velja mnenje, da so gobe glavna zemeljska civilizacija in vse okoli sebe uporabljajo za svoje namene (in tudi mi, ljudje). Gobe ​​so bele, brez vonja, sirast izcedek iz nosu, ust, rane, sečnice itd.Gobeje bela prevleka na jeziku, plešavost in prhljaj, atopijski dermatitis, luskavica. Če se na tonzilih nalaga bela, potem gre za glivično vneto grlo. Gobe ​​ne bolijo, srbijo. Gobe ​​so vse, kar se lušči, lušči, odpada, razpoka, dvigne nad kožo, se obarva, pokrije lasišče. Akutne stopnje glivičnih bolezni ni, obstaja le kronična.

2. Virusi.

Virusiso necelična živa bitja, so mikro delci, sestavljeni iz nukleinskih kislin - nosilcev genetskih informacij (RNA in / ali DNA), zunaj prekriti z beljakovinsko membrano. Virusi so sposobni okužiti kateri koli živi organizem.Virus, prevedeno iz latinščine (virus) je strup. Virusov ni mogoče pripisati živalim ali rastlinam. So zelo majhne, ​​zato jih je mogoče preučevati le z elektronskim mikroskopom. Virusi lahko živijo in se razvijajo samo v celicah drugih organizmov. Virusi ne morejo živeti zunaj celic živih organizmov in mnogi od njih se v zunanjem okolju obnašajo kot kemikalije in predstavljajo obliko kristalov. Z naselitvijo znotraj celic živali in rastlin virusi povzročajo številne nevarne bolezni. Med človeške virusne bolezni spadajo:herpes, ošpice, gripa, HIV, hepatitis, otroška paraliza, črne koze.

3. Najenostavnejši zajedavci.

Parazitski praživali-ameba, lamblija, toksoplazma, kriptosporidij, pa tudi malarijska plazmodija, lešmanija, tripanosomi. Med parazitskimi praživali so znani povzročitelji najnevarnejših bolezni živali in ljudi, zlasti v tropih (malarija, dizenterija). Plasmodium malaria okuži človeške rdeče krvne celice, kar povzroči hude napade vročine v fazi množičnega razmnoževanja, kar je lahko usodno. Bičasta tripanosoma in lišmanije so večinoma tropske vrste, ki s hranjenjem na živalskih tkivih povzročajo razjede, slabo počutje in v nekaterih primerih smrt. Korenika Entamoeba histolytica, ki živi v črevesju, je povzročitelj kronične amebne dizenterije, ki lahko prodre v druga tkiva in ubije gostitelja. Bičast črevesni parazit Giardia lamblia povzroča hudo drisko (giardiozo). Ta vrsta se nahaja v rekah in jezerih, onesnaženih s človeškimi iztrebki v subtropskih in tropskih regijah. Nekateri paraziti, na primer vrsta pnevmonije, ki povzroča pljučnico, Pneumocystis carinii, so morda bližje glivam kot drugim praživalim.

4. Helminths (črvi, črvi)

Registriranih je več kot 70 vrst črvov, med katerimi so naslednje vrste helmintov pogostejše:

 • okrogli črvi (ogorčice)- okrogli črvi, pinworms, whipworms, trihinele, toksokara;
 • trakulje (cestode)- svinjske in goveje trakulje, pritlikavi trakulje, ehinokoki, alveokoki, široka trakulja;
 • ploski črvi (metilji)- opisthorchiasis (mačji mehur), jetrni mehur, kitajski mehur, pljučni mehur.

Nekateri od teh parazitskih helmintov so vseprisotni, drugi pa so pogostejši na nekaterih območjih. Na primer:

 • pinworms in roundwormsnajdemo povsod po svetu;
 • bičar- najdemo ga povsod, predvsem v vročih in vlažnih predelih tropskega, subtropskega in zmernega podnebja.
 • Trichinella- v Belorusiji, Ukrajini.
 • svinjska trakulja- posneta povsod, pogosteje v Belorusiji in Ukrajini.
 • bikovska trakulja- najdemo jih povsod. Predvsem v Zakavkazju in Srednji Aziji.
 • pritlikava trakulja- pojavlja se povsod, zlasti na območjih s suhim in vročim podnebjem.
 • široka trakulja- običajno izbira habitate na območjih z velikim številom sladkovodnih teles. Nenehno prisoten v Baltiku v Kazahstanu.
 • opisthorchiasis(mačji metiš) - najintenzivnejša žarišča so zabeležena v Kazahstanu.
 • jetrna mehurčka- vseprisotna. Izbruhi so registrirani v Zakavkazju, Srednji Aziji in na Baltiku.
 • ehinokokoza, alveokokoza- v Moldaviji, na jugu Ukrajine, na Kavkazu.

Obstaja več kot pol sto sort teh zajedavcev, najpogostejše pa so "le" približno 35 vrst. Glede na lokacijo parazitov v človeškem telesu so te bolezni razvrščene kot tkivne in luminalne.

Paraziti v tkivih.

Če so paraziti in njihove ličinke v tkivih človeškega telesa, se v podkožju prosto gibljejo po krvnem obtoku ali limfnem sistemu, se taka bolezen imenuje bolezen tkiva (šistosomijaza, ehinokokoza).

Prosojni paraziti.

Če so paraziti lokalizirani v črevesju ali drugih notranjih votlinah človeškega telesa, potem se taka bolezen imenuje luminalna (trakulje, okrogle črve).

Parazite odlikuje tudi njihova posebna lokacija (življenjski prostor) na osebi kot njenem gostitelju.

Zunanji zajedavci.

Ta vrsta parazitizira na koži človeškega telesa neposredno od zunaj, ne živi v notranjosti gostitelja, ampak jo uporablja le med hranjenjem (komarji, bolhe, klopi, uši, konjske muhe, sršeni, pijavke). . .

Notranji zajedavci (helminti, črvi, bakterije, glive).

Ta vrsta parazita ima naslednjo razvrstitev:

 • Ploščati črvi (trematode)po svoji strukturi dvostransko simetrični prostoživeči ali parazitski organizmi. Dolžina trematod je od 0, 1 mm do nekaj metrov, telesna zgradba je večinoma sploščena, ovalna ali bolj ali manj podolgovata; v parazitskih oblikah je opremljen z organi za pritrditev na "gostitelja" v obliki sesalcev, hobotnic, trnkov itd. Predstavniki ploščatih črvov so turbelarije ali ciliarni črvi; opisthorchiasis (mačja mehurja), planaria, jetrna mehurja, clonorchus, fasciola, schistosome, pljučna mehurja.
 • Okrogli črvi (ogorčice), prosto živeči paraziti tega razreda živijo v slanih in sladkovodnih telesih, tleh. V večini primerov so njihove velikosti majhne, ​​celo mikroskopske, med parazitskimi posamezniki pa so tudi precej veliki, ki dosežejo dolžino več kot sedem metrov (kitovski helmint). Najpogostejši predstavniki okroglih črvov človeških parazitov so okrogli črvi, pinworms, whipworms, filaria, strongyloids, hookworms, trihinele, toksokara, rišta.
 • Trakulje (cestode, trakulje),Ta razred helmintov odlikuje značilno dolgo traku podobno telo (od nekaj frakcij milimetra do deset metrov). Cestode - črvi z podolgovatim telesom, podobnim traku, ki ga sestavljajo glava, vrat in posamezni segmenti, se odlikujejo z ogromno plodnostjo (nekatere vrste lahko proizvedejo do 600 milijonov jajčec na leto) - svinjski in goveji trakulje, pritlikavi trakulj - odcep ciklofilidov; ehinokoki, alveokoki, široka trakulja, ovčji možgani.
 • Bakterioza. Bakterioza je nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo različne vrste bakterij in parazitov.
  Bakterioza je dokaj razširjena diagnoza po vsem svetu. Nekatere bakterioze povzročajo bakterije ene vrste, druge bakterije več vrst. Predstavniki tega razreda parazitov so - leptospira, stafilokoki, streptokoki, šigele.
 • Mikoze- bolezni, ki jih povzročajo parazitske glive. Ugotovljenih je bilo več kot 350 vrst patogenih gliv, ki parazitirajo na ljudeh, domačih in divjih živalih, pticah, žuželkah, dvoživkah, ribah in rastlinah. Najbolj znani patogeni mikoz so kandida, kriptokoki, peniciliji.
 • Praživali ali paraziti praživaliso enocelični organizmi, ki imajo heterotrofno vrsto prehrane, to pomeni, da iz anorganskih ne morejo proizvajati organskih snovi, potrebnih za njihovo vitalno aktivnost. Posledica tega je njihova potreba po organskih snoveh, ki jih proizvajajo drugi organizmi (amebe, lamblije, kokcidije, trihomonade).

Žalostna dejstva o črvih in drugih zajedavcih:

 • Kronična, vklj. onkološke bolezniv 80% primerov povzroča vpliv parazitov (črvi, glive, praživali).
 • Povzročitelj opisthorchiasisspada v prvo skupino rakotvornih snovi (povzročajo raka) - po podatkih Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC).
 • Biološki sovražnik številka ena za ljudi je Trichomonas.Trichomonas tvorijo kolonije na stenah krvnih žil in vodijo do razvoja ateroskleroze z vsemi posledicami.
 • 1989 - odkrita je lastnost trihomonas, da navadne celice spremeni v maligne.
 • Parazitske bolezni na svetuprizadenejo več kot 4, 5 milijarde ljudi, 9 od 10 primerov je črvov, navaja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).Paraziti (vključno s črvi) prizadenejo vsakega tretjega prebivalca v Evropi!

Pogostnost parazitoz po pogostnosti je primerljiva z incidenco gripe.

Torej obstaja več načinov, kako zajedavci vstopijo v človeško telo:

 • Prebava - pomanjkanje osebne higiene(zaradi onesnažene hrane, vode, umazanih rok);
 • Kontaktno gospodinjstvo - ustvarjanje zunanjih pogojev za aktiven razvoj zajedavcev(z gospodinjskimi predmeti, od okuženih družinskih članov, hišnih ljubljenčkov);
 • Prenosljivo - brez previdnostnih ukrepov(prek žuželk, ki sesajo kri);
 • Perkutana ali aktivna - neupoštevanje varnostnih ukrepov(pri kateri ličinka parazita prodre skozi kožo ali sluznico v človeško telo med stikom z onesnaženo zemljo, ko plava v odprti vodi).