Paraziti v črevesju človeka: simptomi, kako jih odstraniti, fotografija

kakšni paraziti so pri ljudeh

Črevesni črvi se lahko pri ljudeh pojavijo na različne načine. Najpogostejši načini okužbe so stik z okuženo živaljo ali uživanje neustrezno predelane hrane. Nihče ni imun pred okužbo. Helmintska invazija (poškodbe telesa s trakom, okroglimi in ploščatimi črvi) vodi do slabega zdravja, v nekaterih primerih pa tudi do resnih zapletov. S problemom se je treba boriti.

Sodobna zdravila omogočajo odstranjevanje črvov iz tankega črevesa in v debelem črevesu, da ustavijo njihov negativni učinek na prebavila. Zelo pomembno je vedeti, kako se lahko poskusite zaščititi pred okužbo.

Vzroki helmintske invazije

Povzročitelji invazije so črvi, ki živijo v črevesju in so lahko različnih vrst. Vstopijo v telo in sčasoma črevesnih zajedavcev postaja vse več. Ti organizmi se koreninijo v človeškem telesu, se v njem razmnožujejo, hranijo se s snovmi, ki vstopajo v telo. Zaradi njihove krivde lahko oseba prejme manj pomembna hranila: beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati, elementi v sledovih, vitamini. Med invazijo patogeni prehajajo iz ličinke v polnopravne črve, kar resno vpliva na stanje telesa. Paraziti živijo v človeškem črevesju dlje časa in brez terapije ne izginejo.

S črvi se lahko okužite na naslednje načine:

 1. S hrano.Na površini neoprane zelenjave in sadja pogosto najdemo črve. Nekatere vrste parazitov (goveja in svinjska trakulja) puščajo ličinke v mesu. Če je ne ocvrte, bodo ličinke vstopile v človeško telo in se tam začele razvijati.
 2. Način stika z gospodinjstvom.Če se dotaknete kljuk na vratih na javnih mestih, ograj in drugih elementov, ne da bi pri tem upoštevali higienske spretnosti, se oseba izpostavi tveganju invazije. Pri kontaktni metodi gre za bolezen s stiskom roke z okuženo osebo, pri gospodinjstvu pa okužba z umazano posodo ali drugimi gospodinjskimi predmeti.
 3. Preko hišnih ljubljenčkov.Nekatere vrste parazitov v danki uporabljajo štirinožne prijatelje kot vmesne gostitelje. Ličinke se prenašajo v stiku s hišnim ljubljenčkom. To se lahko zgodi z objemi, z nepričakovanim "poljubom". Psi lahko na tace prinesejo jajčeca okroglih črvov, tako da jih poberejo iz zemlje zunaj.

Pri parazitih v črevesju so lahko simptomi in vzroki bolezni različni. Glavni razlog za nastanek okužbe je neustrezna higiena. Z ustrezno osebno nego, rednim umivanjem rok in ravnanjem s svežo hrano se tveganje za okužbo močno zmanjša.

Vrste črvov

vrste parazitov v človeškem telesu

Kateri paraziti živijo v črevesju? Telo se okuži z enim ali dvema, ampak z več različnimi vrstami črvov. Sočasno lahko sobivajo v črevesju, pogosteje pa črve pri ljudeh najdemo ločeno.

Glavna razvrstitev črvov je po videzu. Paraziti so črevesni, simptomi so podobni.

Pomembno!Samo zdravnik lahko ugotovi, katera vrsta črvov je prizadela prebavila. Ne morete poskusiti sami opredeliti bolezni.

Obstajajo tri glavne vrste črvov:

 • trak;
 • ravno;
 • so okrogle.

Trakovi v črevesju imajo segmentirano telo in pol ravno obliko, zato so helminti dobili svoje ime (glej fotografijo). Okrogli paraziti v človeškem črevesju so videti najbližje običajnemu deževniku. So prosojni, z belim ali brezbarvnim telesom, skozi katerega se sije glavna žila. Ploski črvi so običajno ovalne oblike, občasno rahlo segmentirani. Dolžina katere koli vrste je lahko od 10 mm do 10 metrov. V tankem črevesju je veliko različnih zajedavcev, nekateri pa so veliko manjši.

Strokovnjaki prepoznajo več kot 10 vrst helmintske invazije, ki temelji na različnih patogenih organizmih. Najpogostejša vrsta je askariaza, to je okužba z okroglimi črvi dolžine 15 do 40 cm z značilnimi bolečinami v trebuhu in zastrupitvijo. Obstajajo pa tudi druge možnosti:

 1. Trihocefaloza.Povzročitelj je bičvir. Vlasoglav je eden najbolj vsestranskih črvov. Prodira v cekum ter v debelo in tanko črevo. Glavni simptomi so omotica, bruhanje, slabost in drugi znaki črvov in zastrupitve. Parazite, ki živijo v tankem črevesju, zdravila zlahka odstranijo.
 2. Teniarinhoz.To je razvoj goveje trakulje v človeškem telesu. Ta črv se prenaša prek mesnih izdelkov in velikih domačih živali. Posledično pride do stalne zastrupitve telesa in bolečin v trebušni votlini.
 3. Metagonimoza.Ena najnevarnejših oblik parazitov v človeškem črevesju, ki zahteva nujno odstranitev. Povzročajo ga mehurji, ki lahko povzročijo črevesno vnetje. Okužba se pojavi z neobdelanimi ribami.
 4. simptomi prisotnosti parazitov v človeškem črevesju
 5. Trihineloza.Najtežja oblika, ki vodi do smrti bolnika s podaljšano odsotnostjo terapije. Povzročitelj, trihinela, lahko prodre iz črevesja v notranje organe in resno moti njihovo delo. Zaradi povečane aktivnosti parazita bolečine ne čutimo le v trebuhu, temveč tudi v mišicah. Kot alergijska reakcija se začne konjunktivitis.

Obstaja več kot ducat različic črvov, skupine bolezni, ki jih povzročajo, pa 10. Težko je razlikovati enega od drugega, tudi za strokovnjake, zato diagnoze ne bi smeli postavljati sami. To bo povzročilo le neustrezno terapijo in povečanje negativnih simptomov. Samo visoko usposobljeni zdravnik s posebno opremo lahko pravilno prepozna vrsto helminta, ker črevesni paraziti kažejo podobne simptome (teniarhozo in trihocefalozo je težko ločiti).

Posledice helmintske invazije

Pri daljši odsotnosti zdravljenja so možni različni zapleti. Prizadeti so ledvice, žolčni kanali in nekateri notranji organi. Tudi srce in možgani so ogroženi, če simptomov ne opazimo pravočasno z nevarnimi zajedavci v črevesju.

Bodite pozorni!Če sumite na resno helmintsko invazijo s poškodbo notranjih organov, se nemudoma obrnite na strokovnjaka. Parazit je lahko kadar koli usoden, če zanemarimo primer. Simptome in zdravljenje mora spremljati zdravnik.

Glavni zaplet napredovale helmintične invazije so odtegnitveni simptomi. To je stanje stalne zastrupitve. Pacient se počuti šibkega, ne more biti aktiven, trpi zaradi napadov bruhanja in omotice. Takšni znaki bodo izginili šele s popolno odstranitvijo parazita iz telesa.

Med raziskavo so bile ugotovljene tudi druge posledice okužbe:

posledice okužbe s paraziti
 • koža se znatno tanjša, prekrije z virusnimi izrastki (papilomi), dobi nezdrav odtenek;
 • zaradi razvijajočega se pomanjkanja vitaminov lasje, nohti postanejo tanjši in se zlomijo, kosti postanejo bolj krhke;
 • oseba čuti stalno zaspanost;
 • zaradi sprememb v živčnem sistemu lahko okuženi postane bolj agresiven;
 • V hujših primerih je invazija usodna.

Če je težava več let prezrta, je verjetna smrt. V tem času imajo helminti čas, da narastejo do znatne velikosti in začnejo aktivno jesti hranila, ki jih skoraj popolnoma odvzamejo ljudem.

Simptomi invazije

Helmintska invazija se kaže že v prvih fazah razvoja. Dlje ko je parazit v stanju razvoja, bolj izraziti so simptomi črvov pri ljudeh.

Obstajajo številne nespecifične lastnosti, ki ne razlikujejo invazije drugih bolezni. Simptomov parazitov v črevesju je veliko. Najpogostejši so naslednji:

 • slabost;
 • bruhanje;
 • občutek utrujenosti;
 • omotica;
 • izguba zavesti;
 • prebavne motnje;
 • rektalno vnetje;
 • zaprtje.

Poseben simptom, ki ga v drugih pogojih redko opazimo, je tavajoča bolečina v trebuhu. "Hodi" po črevesju, hkrati pa zabode na več mestih hkrati. Razlog je gibanje in aktivnost parazitov. Paraziti v črevesju kažejo simptome zastrupitve ali zastrupitve, kar oteži diagnozo bolezni.

Diagnoza bolezni

kako prepoznati prisotnost parazitov v telesu

Bolezen je treba najprej razlikovati od podobnih prebavil. Ločiti ga je treba od navadne zastrupitve, okužbe, slepiča. Do diferenciacije pride na podlagi podatkov iz anamneze. Za natančnejše rezultate je priporočljivo opraviti dodatni pregled vrste črva.

Kako naj vem, ali obstajajo zajedavci? Natančno vrsto parazita lahko najdete z analizo blata. Paraziti, ki živijo v človeškem debelem črevesu, izločajo jajčeca, ki se sproščajo z blatom. V njej strokovnjaki najdejo helmintova jajčeca in ugotovijo, kateri vrsti parazita pripadajo. Na podlagi pridobljenih podatkov se izvede zdravljenje.

Nasvet:pojdite k strokovnjaku z že pripravljeno analizo blata in za čim večjo hitrost postopka naročite pregled v plačljivem zdravstvenem domu. Tako boste lahko čim prej izvedeli za svojo diagnozo in ugotovili, ali obstajajo črvi.

Pri diagnozi se zbere anamneza, opravi se irigoskopija in palpacija trebušne regije. Slednje omogoča oceno stopnje poškodbe telesa. V primeru resnih odstopanj se osebo lahko pošlje na dodatne preglede. Tam bodo ugotovili, kako nevarna je poškodba notranjih organov in ali je sploh prisotna. Po tem je predpisana terapija, katere glavna naloga je čiščenje črevesja doma. Diagnozo lahko določite tudi s kolonoskopijo trebuha.

Potek terapije

Kako odstraniti parazite? Črevesje morate očistiti doma. Okužbo zdravimo z ubijanjem parazitov. Za boj proti njim se uporabljajo specializirani pripravki za parazite.

Izbira zdravila za zajedavce v črevesju mora temeljiti na vrsti črvov. Večina zdravil je zapletenih tablet, to pomeni, da vam omogočajo boj proti askarisam in ploščatim črvom. Zdravila delujejo na nekoliko drugačne načine.

Pogoji za odpravo črvov

kako odstraniti parazite iz telesa

Zdravljenje običajno traja le en ali dva dni, da si telo popolnoma opomore. Veliko antihelmintskih zdravil zadostuje za enkratno uporabo, največ dvakrat.

Toda to pravilo velja le za specializirana zdravila, po katerih simptomi črvov pri odraslih skoraj v trenutku izginejo. Prehranska dopolnila se jemljejo v različnih intervalih.

Prehranska dopolnila so učinkovita, če jih jemljete približno en mesec. Optimalna dolžina tečaja je mesec in pol. Po njej se naredi odmor vsaj dva meseca, po potrebi se po tem obdobju zdravilo ponovno vzame.

Biološko aktivne dodatke in posebna zdravila je mogoče večkrat uporabiti, vendar je pri večkratni uporabi nujno posvetovanje z zdravnikom. Zdravljenje parazitov z ljudskimi zdravili ni priporočljivo.

Preprečevanje okužbe

Napadanju črvov se je enostavno izogniti s preprostimi higienskimi praksami. Najprej strokovnjaki priporočajo omejevanje stikov z nepreverjenimi živalmi in izboljšanje higiene hrane. Vsa zelenjava, sadje, zelišča in drugi izdelki morajo biti oprani. Na njihovi površini so lahko ličinke helmintov, nevidne človeškemu očesu. Med cvrtjem je treba meso pripraviti v stanje pripravljenosti, hkrati pa ubiti morebitne zajedavce.

Pomembno je upoštevati osnovna pravila osebne higiene:

 • ščetka za čiščenje zob mora biti ločena za vsako;
 • enako velja za brisače za telo;
 • po jedi je treba posodo zase ali za gospodinjstvo oprati;
 • ne more jesti iz umazanega krožnika nekoga drugega;
 • Po odhodu na prostem, ravnanju s hišnimi ljubljenčki in pred jedjo si je treba umiti roke.
preprečevanje okužbe s paraziti

Skladnost z osnovnimi pravili vam bo omogočila, da na problem invazije za vedno pozabite. Kot jamstvo za zdravje lahko vzamemo profilaktične formulacije. Pred nakupom zeliščnega prehranskega dopolnila, ki bo zagotavljalo stalno zaščito telesa, se morate posvetovati s svojim zdravnikom.

Čiščenje črevesja pred črvi je izjemno pomemben postopek za zdravje in dobro počutje bolnika. Ljudje, ki imajo v telesu zajedavce, ne morejo polno živeti.

Koristno je tudi čiščenje telesa v preventivne namene: omogoča tudi odstranjevanje toksinov s pomočjo čistilnih tehnik. S pravočasno terapijo helmintska invazija ni nevarna.