Paraziti v človeškem telesu: vzroki, simptomi in zdravljenje

pojav parazitov v telesu

Nihče ni imun pred pojavom zajedavcev, saj smo ves čas v stiku z okoljem. Vendar morate razumeti, da je njihovo pravočasno odkrivanje in zdravljenje pomembno, saj lahko povzročijo številne druge bolezni.

Paraziti se hranijo v celicah in tkivih telesa, odvzamejo vsa hranila ter koristne snovi in ​​vitamine, s svojimi odpadnimi snovmi pa zastrupijo tudi celo telo.

Kako veste, ali ste okuženi s paraziti?

Oseba lahko dolgo živi, ​​ne da bi vedela, da je prenašalec zajedavcev.Glavni simptomi vključujejo:

 1. Stalna utrujenost in pretirana razdražljivost;
 2. Stalno napihnjenost in napenjanje;
 3. Slabi občutki in pomanjkanje normalnega apetita;
 4. hitra izguba teže ali povečanje telesne mase brez posebnega razloga;
 5. pojav vseh vrst izpuščajev in abscesov na koži;
 6. Ponavljajoče se bolečine v sklepih in mišicah.

To so glavni znaki, vendar obstajaveliko sekundarnih simptomov, ki lahko kažejo na zastrupitev telesa. Zato morate takoj, ko naletite na katerega od teh simptomov, obiskati zdravnika.

Če ste našli parazite, opravite obsežno raziskavo. To je pomembno za določitev vzroka okužbe in možnih prizadetih območij.

Izjemno je, da so simptomi in zdravljenje parazitov v človeškem telesu popolnoma povezani, zato lahko le zdravnik predpiše zdravila, ki jih potrebujete.

Kje je mogoče lokalizirati škodljivce?

kjer v telesu živijo paraziti

v človeku lahko živi več kot 300 vrstparazitov, od najmanjših, mikroskopskih do končnih velikih črvov, ki lahko dosežejo tudi nekaj metrov. Nekateri mislijo, da lahko paraziti živijo samo v debelem črevesu, vendar še zdaleč ni tako. Pravzaprav jih lahko najdemo na katerem koli področju telesa: v očeh, mišicah, jetrih, grlu ali srcu. Treba je opozoriti, da lahko helminti naseljujejo in rastejo v telesu odraslega desetletja, saj se dobro prilagajajo različnim razmeram.

Bi lahko v človeških mišicah obstajali škodljivci?

Seveda lahko. Pogosto na mišice vpliva vrsta parazitske okužbe, kot je trihinoza. To so črvi, ki lahko okužijo tako ljudi kot živali. Glavna pot okužbe je uživanje slabo predelanega ali surovega kontaminiranega mesa.

Katere vrste parazitskih organizmov obstajajo?

Ločimo lahko več skupin:

 1. Najprej obstajajo črvi. Sem spadajo črvi, pinworms in roundworms.
 2. Drugič, najpreprostejši zajedavci so klamidija, lamblija in črevesni trihomonadi.
 3. Tretjič, to so paraziti v obliki gliv - kandida.
 4. Četrtič, gre za bakterije. Ta vrsta vključuje Staphylococcus aureus ali Streptococcus.
 5. Petič, gre za virus. Ta kategorija vključuje virus herpesa, črne koze ali gripe.

Kako lahko zajedavci vstopijo v telo zdrave odrasle osebe?

Obstajaveliko različnih načinov okužbe. Najpogostejši:

 1. Z uživanjem kontaminirane hrane ali vode. Včasih je lahko hrana kontaminirana pred kuhanjem ali med nepravilnim skladiščenjem. Zato je treba meso in ribe dobro termično obdelati, da ubijemo vse neželene organizme.
 2. Okužba prek stika z gospodinjstvom. Omeniti velja, da lahko paraziti prehajajo z ene osebe na drugo ali pa v stiku s hišnimi ljubljenčki. Zato skrbno spremljajte svojo higieno in čistočo svojih hišnih ljubljenčkov.
 3. Okužite se lahko tudi s prenosom. Se pravi, do okužbe lahko pride preko žuželk, ki sesajo kri.

Treba je biti pozoren na dejstvo, da lahko ličinke nekaterih parazitskih organizmov samostojno vstopijo v človeško telo. Izjemen primer so ličinke kožnega gadfya.

Kateri zdravnik zdravi parazite in kako jih diagnosticirati?

ki zdravi parazite

Ko ste prepoznali simptome prisotnosti parazitov, se lahkoposvetujete s specializiranim zdravnikom- to je parazitolog. Tega specialista običajno napoti zdravnik splošne medicine. Če pa ste prepričani, da v vašem telesu obstajajo zajedavci, se lahko obrnete neposredno nanj.

Kar zadeva diagnostične metode, lahko daste iztrebke za teste, vendar rezultat morda ni povsem zanesljiv, saj če so testi opravljeni v trenutku, ko je parazit odložil ličinke, analiza morda ne bo pokazala njihove prisotnosti. Potem se boste morali znova predati.

Najbolj preizkušena in zanesljiva metoda jekrvni test. S pomočjo takšne diagnoze je mogoče ugotoviti prisotnost protiteles, ki jih telo proizvaja, da se samostojno bori proti parazitom.

Najnovejši pristop k diagnozi je testiranje vegetativne resonance. Ta metoda predvideva izračun elektromagnetnih nihanj, ki jih lahko ustvarijo parazitski organizmi.

Kakšen učinek imajo paraziti na telo odrasle osebe? Najprej motijo ​​delo skoraj vseh organov, vključno s srcem. To je posledica dejstva, da paraziti povzročajo vnetne procese, ki aktivno uničujejo tkiva in celice.

Za svojo rast in normalno delovanje paraziti uporabljajo vsa tista hranila, ki jih dobimo s hrano.

Zdravljenje in preprečevanje zajedavcev: osnovni nasveti

Zdravljenje vključuje več stopenj:

 • Priprava. Na tej stopnji zdravniki priporočajo jemanje sorbentov in encimskih pripravkov. Glavna stvar je dobro očistiti telo in lajšati simptome, ki kažejo na zastrupitev. Če želite to narediti, morate jemati posebna zdravila, odmerek in čas sprejema mora določiti zdravnik, saj je to povsem individualno.
 • Neposredno razglistenje. To je glavna stopnja terapije. Pacient mora opraviti kure zdravil, vendar je treba razumeti, da so zelo strupena. Zato v nobenem primeru ne smete preseči odmerka, saj lahko nastanejo različne posledice. Do danes so znanstveniki razvili zdravila, ki so namenjena enkratnemu odmerku. Poleg sintetičnih zdravil lahko uporabljate tudi prehranska dopolnila, ki dobro zdravijo parazite in praktično nimajo stranskih učinkov.
 • Obnovitev. Tablete, ki pomagajo v boju proti parazitom, so zelo strupene. Zato je treba po glavnem poteku zdravljenja piti probiotike, ki bodo pomagali obnoviti normalno delovanje prebavil. Poleg tega morate piti tudi splošni vitaminski kompleks in hepatoprotektorje, ki bodo pomagali obnoviti normalno delovanje jeter in žolčnika. Paziti morate tudi na zdravje srca, ki bi lahko bilo tudi prizadeto.

Ljudska zdravila

ljudska zdravila za parazite

Obstajajo tudiljudska zdravila, ki bodo pomagala očistiti telo parazitov. Sem spadajo: semena nageljnov, pelin in lupine zelenega oreha. Ljudje tako zdravilo imenujejo triada. Poleg tega se za boj proti parazitom uporabljajo naslednja sredstva:

 • česen s kefirjem.
 • infuzija čebule.
 • tinktura pelina.

Vendar je najbolje, da obiščete zdravnika, ki bo izbral pravilno zdravljenje glede na vrsto parazita in posamezne značilnosti. Zdravljenje je neposredno odvisno od tega, kje so našli parazita, naj bo to grlo ali kakšna mišica.

Preprečevanje zajedavcev pri ljudeh

Obstajanekaj preprostih preventivnih pravil, ki vam bodo pomagala živeti in ne razmišljati o zajedavcih. Sem spadajo:

 1. Vzdrževanje osebne higiene.
 2. Zmanjšajte stik z uličnimi živalmi.
 3. Dobro pazite na higieno svojega ljubljenčka.
 4. Čim pogosteje izvajajte mokro čiščenje v stanovanju.
 5. Hrano temeljito umijte pred jedjo.
 6. Popolna termična obdelava živilskih izdelkov, zlasti ko gre za ribe in meso.
 7. Ne uporabljajte neobdelane vode.

Kako pogosti so črvi in ​​drugi zajedavci?

Po izračunih znanstvenikov jeskoraj vsak 4 človekokužen s črvi. Otroci se z njo okužijo veliko pogosteje, saj so bolj v stiku z okuženim okoljem. Črvi in ​​drugi škodljivi organizmi lahko povzročijo različne kronične bolezni. Sem spadajo gastritis, holecistitis in pankreatitis. Omeniti je treba, da v človeškem telesu lahko trajajo leta, medtem ko se nenehno množijo.

Posledično je treba poudariti, da je nemogoče nedvoumno odgovoriti na vprašanje, kaj piti pred paraziti. Takoj, ko prepoznate več simptomov, morate nemudoma obiskati zdravnika, ki vam bo pomagal izbrati pravo zdravljenje. Poleg tega je zelo pomembno, da redno izvajate preventivno vzdrževanje, še posebej, če imate doma majhne otroke in živali.

Nikoli se ne samozdravite, saj lahko samo strokovnjak izbere najbolj neškodljivo in učinkovito zdravilo.