Razvrstitev parazitov in črvov, ki živijo v človeškem telesu

črv iz človeškega telesa

Na svetu je zdravo živeti - paraziti v telesu to motijo. To so spodnje rastlinske in živalske oblike, ki živijo na račun lastnika. V prevodu iz grščine pomenijo - freeloader.

Po načinu parazitiranja so lahko zunanji in notranji.

Paraziti, ki živijo v človeškem telesu, se delijo na ravne in okrogle črve.

Ploske so nato razdeljene na trematode in cistode.

Okrogle črve imenujemo tudi ogorčice.

Ogorčice, ki živijo v človeškem telesu

parazit črv iz človeškega telesa

Kateri zajedavci živijo v telesu, najprej ogorčice - dosežejo veliko dolžino in imajo obliko deževnika, od tod tudi ime - okrogli črvi, to so:

 • okrogli črv;
 • pinworms;
 • ankilovke;
 • trihinele.

Okrogli črv

Ena najpogostejših ogorčic je parazit, ki v nekaterih primerih doseže velikost 45 cm. Samica proizvede 200. 000 jajčec, ta proces pa se zgodi ne glede na prisotnost samca v telesu gostitelja. Skupaj z blatom jajčeca padejo v tla, kjer se ob pojavu ugodnih dejavnikov spremenijo v ličinke. S tem helmintom se lahko okužite z umazanimi rokami in neoprano zelenjavo, sadjem, jagodami.

Znaki okužbe: slabost, slinjenje, izguba apetita. V prisotnosti velikega števila ascaris se lahko pojavijo resne posledice, ruptura pooperativnih šivov, pojav pankreatitisa. Okrogli črvi so še posebej nevarni za nosečnice - možen je njihov prodor v plod.

Pinworms

Majhne črve, velike do 10 mm, z njimi okužijo predvsem otroci, pogosteje v vrtcih. Bolan človek postane vzrok okužbe in če se ne upoštevajo pravila osebne higiene, se možnost okužbe znatno poveča. Znaki pojava črvov:

 • nočni srbenje analnega območja;
 • zmanjšana zmogljivost;
 • motnje spanja;
 • živčne motnje.

Prisotnost pinwormov sicer ne ogroža bolnikovega življenja, je pa precej neprijetna in povzroča disbiozo.

Hookworm

20 mm parazit ima rožnato barvo, daje manj manifestacij, vendar je škoda, ki jo povzroča, ogromna. Njegova ustna votlina ima zobe in plošče, s katerimi grize krvne žile. Ličinke prodrejo v telo skozi kožo bosonogih sprehajalcev.

Glavna naloga ličink je vstop v človeška usta, od koder se pri požiranju sline spustijo v črevesje, kjer se izločijo odrasli helminti. Hranijo se s človeško krvjo, kar povzroči anemijo. Nevarnost predstavljajo njihovi odpadki, ki zastrupljajo telo. Znaki prisotnosti helmintov so: trdovratni bronhitis, dermatitis, slabost, bolečine v trebuhu, prebavne motnje. Srce trpi zaradi tega parazita - lahko se pojavi miokarditis.

Trihinela

Samice črvov dosežejo do 4 mm, samci so manjši. Umrejo v zunanjem okolju in so sposobni preživeti samo v telesu. Vir okužbe je nekuhano živalsko meso. Preko krvnih žil se paraziti porazdelijo po vseh organih, se ukoreninijo in lahko mirno živijo 20 let.

Črv trihinel iz človeškega telesa

Najpogostejši znaki okužbe so:

 • povečanje krvnega testa eozinofilnih levkocitov;
 • zvišanje temperature na 40 ° C;
 • bolečine v mišicah;
 • konjunktivitis in otekanje obraza.

Paraziti trematode

Majhni helminti imajo ravno telo, na katerem sta 2 priseska. Večina jih je hermafroditov. Za razvoj je potreben vmesni gostitelj.

Fluke

Helminth - hermafrodit, zraste do 14 mm, vpliva na žolčne kanale. Jajca se po vstopu v vodna telesa naselijo v mehkužcih, kjer se razvijejo v ličinke, nato pa se ličinke naselijo na ribje luske. Če v tem trenutku oseba jedo slabo ocvrte ribe, se lahko okuži s tem parazitom.

V telesu svojega končnega gostitelja, človeka, se metiž vnese v dvanajstnik, kjer ličinka raste do odraslega helminta. Vodna telesa okužijo s puhali ljudje, ki jedo ribje izdelke in delajo na vodnih žilah (njihovi odpadki prodrejo v vodo).

Schistosomi

Helminti, ki imajo heteroseksualne posameznike, ki so po videzu podobni iglam. En par parazitov v 24 urah proizvede do 3000 jajčec. Oseba se okuži med kopanjem ali z onesnaženo vodo. V pljučih in krvnih žilah ličinka postane odrasla oseba. Po tem se v črevesju pojavi odlaganje jajčec.

V prisotnosti shistosomov opazimo naslednje:

 • bolečina v trebuhu;
 • kršitev apetita;
 • anemija;
 • prehod iz driske v zaprtje;
 • izguba teže;
 • kršitev cikla pri ženskah;
 • impotenca pri moških;
 • zmanjšana šolska uspešnost pri otrocih.

Pri vnosu v živčna vlakna je možen razvoj paralize, poškodbe možganov.

Kje se lahko naselijo helminti

Pogosto ljudi zanima, kje v človeškem telesu živijo paraziti?

Lokalizacija je posledica vrste gostitelja, ki je vstopil v telo "parazita". Pogosteje se naselijo v prebavnih organih, v pljučih, srcu, jetrih.

Človeško telo, kjer živi parazit, oslabi in začne trpeti za različnimi boleznimi, zato kako ugotoviti, da paraziti živijo v telesu, sploh ni težko. Samo bolj pozorni morate biti do sebe in če se pojavijo najmanjši sumi, ne morete odložiti obiska zdravnika.

helminth v človeškem telesu

Da bi se telo, v katerem živi 6-črkovni parazit, pozdravilo in postalo zdravo, se mora držati higienskih pravil, ne piti surove vode in ne jesti slabo kuhanega mesa. Šele nato je mogoče zmanjšati tveganje za okužbo.

Super je živeti na tem svetu in ne želite razmišljati o parazitih v človeškem telesu, ampak morate. Navsezadnje se vsak drugi človek na Zemlji okuži s črvi. Organizem, v katerem živi parazit, je polje čudežev, ki se bodo zgodile. Toda zaupanje v usodo je del šibkih.