Najpreprostejši paraziti, ki jih lahko imajo ljudje

bolečine v trebuhu v prisotnosti protozojskih parazitov

Najenostavnejši parazit je organizem, ki je prilagojen za vdor in bivanje v celicah in tkivih drugih organizmov. Najenostavnejši paraziti ne morejo sami živeti v odprtem okolju kot drugi praživali, ampak morajo vdreti v telo drugega organizma, da bi dobili zaščito in prehrano.

Najenostavnejši paraziti in njihove sorte

Najenostavnejši organizmi so evkariontski sistemi, ki obstajajo kot strukturno in funkcionalno neodvisne posamezne celice (vključno s tistimi vrstami, ki so družabne ali tvorijo kolonije). Protozoe razvijajo razmeroma zapletene podcelične lastnosti (membrane in organele), ki jim omogočajo preživetje v težkih okoljskih razmerah. Večina protozojev je mikroskopskih organizmov in le nekaj jih zraste dovolj veliko, da so vidne s prostim očesom. Kot enocelični evkarionti se premikajo, da preživijo, se hranijo in razmnožujejo.

Obstaja nekaj najpreprostejših parazitov, ki povzročajo težave. Prisotni so v naši hrani, tleh in vodi in nas lahko zelo razbolijo, če kdaj pridejo v nas.

Vsak drugačen protozojski parazit lahko povzroči različne bolezni v našem telesu. Nekateri od njih lahko povzročijo resne bolezni dihal (prehod zraka iz nosu v pljuča) in centralnega živčnega sistema (možgani, lobanjski živci in hrbtenjača), drugi pa živijo v črevesju in povzročajo simptome, kot so driska in niso smrtonosne.

bolečine v trebuhu s protozojskimi paraziti

Obstajajo štiri vrste protozojskih parazitov, ki jih razvrščamo glede na to, kako se gibljejo:

 • sarkode so skupina ameb, ki se premikajo z uporabo psevdopodov in popadkov, ki spreminjajo obliko njihovih celic;
 • mastigoforji se premikajo s pomočjo bičkov;
 • silioforji uporabljajo cilije;
 • sporozoani so v zreli fazi nepremični.

Življenjski cikli parazitov protozoj

Večina protozoj ima ogromen reprodukcijski potencial, ker imajo kratek čas generacije, se hitro razvijajo in proizvajajo veliko število potomcev nespolno ali spolno. Te lastnosti so odgovorne za številne najpreprostejše okužbe, ki hitro povzročijo akutne simptome bolezni.

Razvojne faze protozojskih parazitov, ki se pojavljajo v gostitelju, običajno vsebujejo hranjenje trofozoitov in jih najdemo znotrajcelično (v celicah gostitelja) ali zunajcelično (v votlih organih, telesnih tekočinah ali mednožjih med celicami). Čeprav so trofozoiti idealni za svoj parazitski način obstoja, niso zelo odporni na zunanje okoljske razmere in ne preživijo dolgo zunaj svojih gostiteljev. Protozojski paraziti za premikanje od gostitelja do gostitelja uporabljajo enega od štirih glavnih načinov prenosa: neposreden, fekalno-oralni, prenosljiv in od plenilca do plena.

Načini prenosa protozojskih parazitov na ljudi

 1. Neposreden prenos parazitov z intimnim stikom s telesom - spolno (na primer Trichomonas je govoril z glivicami, ki pri ljudeh povzročajo trihomonijazo).
 2. Fekalno -oralni prenos ekološko stabilnih stopenj cist - paraziti prehajajo v blatu enega gostitelja in se s hrano ali vodo prenašajo na drugega (na primer Entamoeba histolytica, Giardia duodenalis in Balantidium coli so vse oblike fekalnih cist, ki vodijo v amebo dizenterija, giardiaza in balantidioza).
 3. Prenos se pojavi, ko zajedavci zaužijejo krvosledni členonožci (žuželke ali pajkovci) in se z ugrizom prenesejo na nove gostitelje (na primer Trypanosoma brucei, ki ga prenašajo muhe cece in povzročajo spalno bolezen, in Plasmodium spp. Hemosporidia, ki ga prenašajo komarji). in povzroča malarijo).
 4. Prenos od plenilca do plena se pojavi, ko se najenostavnejši parazit zatakne v tkivih žrtve (na primer krava, koza, prašič) in ga poje plenilec (v našem primeru oseba).

Najenostavnejši človeški paraziti in bolezni, ki jih povzročajo

Acanthamoeba. Ta parazit okuži oči ali možgane osebe in povzroči eksogeno amebijo. Lahko živi v kateri koli regiji sveta. Ljudje ga lahko dobijo pri čiščenju kontaktnih leč z vodo iz pipe.

Babesia. Okuži rdeče krvne celice in povzroči bolezen, imenovano babesioza. Različne vrste parazitov živijo v različnih delih sveta. Pri ugrizu se prenaša s klopi.

najpreprostejša parazitska babezija

Balantidium (Balantidium coli). Živi v črevesni sluznici, povzroča cilijasto dizenterijo, imenovano tudi balantidioza.

Blastocistis (Blastocistis). Ta parazit okuži črevesje gostitelja. V ljudi vstopi s zaužito hrano, kontaminirano s človeškim ali živalskim blatom. Bolezen, ki jo povzroča ta parazit, se imenuje blastocitoza.

Kriptosporidij (Cryptosporidium). Živi v človeškem črevesju. Porazdeljeno po vsem svetu. V človeško telo vstopi s hrano, okuženo s človeškim ali živalskim iztrebkom.

protozojski parazit kriptospordij

Amerska dizenterija (Entamoeba histolytica). Ta najpreprostejši parazit povzroča črevesno amebiasis. Najpogosteje najdemo na območjih z visoko gostoto prebivalstva, slabimi sanitarnimi razmerami in v tropskih regijah. Prenaša se po fekalno-oralni poti.

Giardia lamblia. Živi v lumnu tankega črevesa. Če ljudje uživajo hrano ali vodo, kontaminirano z blatom, lahko mirujoče ciste giardije okužijo telo in povzročijo črevesno giardiazo. To je še posebej nevarno za otroke in zahteva obvezno upoštevanje režima zdravljenja.

Isospore (Isospora belli). Vpliva na epitelne celice tankega črevesa. Porazdeljeno po vsem svetu. Prenaša se po fekalno-oralni poti in je povzročitelj izosporije.

Leishmania. Parazitira kožo in notranje organe osebe. Po vsem svetu obstaja v različnih oblikah. Prenašajo ga nekatere vrste komarjev ob ugrizu.

najpreprostejši parazit Leishmania

Negleria (Naegleria fowleri). Povzroča primarni amebski meningoencefalitis, saj živi v človeških možganih. Okužba se pojavi prek onesnažene zemlje, bazenov in onesnažene vode.

Plazmodij (Plasmodium falciparum, P. vivax, P. ovale, P. malariae). Paraziti vstopajo v rdeče krvne celice in povzročajo malarijo. Obstajajo v tropskih regijah, kjer nosijo anofele, znane tudi kot komarji anofeles.

Rhinosporidium seeberi. Razmnožuje se v nosu in nazofarinksu, tam raste v obliki spor. Obstaja v Indiji in na Šrilanki. Ljudje, ki plavajo v javnih vodah, se lahko okužijo s parazitom, ko je nosna sluznica v stiku z onesnaženim materialom.

protozojski paraziti človeške toksoplazme

Toksoplazma (Toxoplasma gondii). Vpliva na jetra, srce, oči in možgane. Razširjen parazit po vsem svetu. Ljudje se lahko okužijo, če jedo surovo ali premalo kuhano svinjsko, jagnječje, kozje ali mleko. Lahko obstaja tudi v kontaminirani hrani ali tleh zaradi iztrebkov mačk. Bolezen, ki jo povzroča ta parazit, se imenuje toksoplazmoza ali parazitska pljučnica.

Trichomonas (Trichomonas vaginalis). Okuži ženski urogenitalni trakt. Simptomi se razlikujejo pri moških in ženskah. Je povzročitelj trihomonijaze, spolno prenosljive okužbe.

paraziti protozojskih trihomonaz

Tripanosomi (Trypanosoma brucei, Trypanosoma cruzi). Prva vrsta parazita vpliva na centralni živčni sistem, kri in limfo. Prenaša ga muha tsetse in povzroča tako imenovano spalno bolezen. Drugi parazit povzroča Chagasovo bolezen, saj prizadene kri, mišice, živce, srce, požiralnik in črevesje. Prenaša se tudi z ugrizi žuželk.

Kako zdraviti okužbe, ki jih povzročajo protozojski paraziti pri ljudeh?

Načrt zdravljenja okužbe s protozojskimi paraziti je odvisen od posebne diagnoze. Običajno vam bo zdravnik predpisal zdravila, na primer za zdravljenje trihomonijaze, giardiaze ali kriptosporidioze. Običajno zdravila za toksoplazmozo niso predpisana, razen če za to obstajajo pogoji v obliki nosečnosti, kakšne druge bolezni ali hude in dolgotrajne okužbe.

Zdravnik lahko za lajšanje simptomov priporoči tudi druga zdravila. Na primer, številne parazitske okužbe lahko povzročijo drisko, ki pogosto vodi do dehidracije. Zato je pri zdravljenju okužbe, ki jo povzročajo protozojski paraziti, običajno priporočljivo piti veliko tekočine, da bi nadomestili izgubo v telesu.

Kako lahko preprečimo protozojske parazite?

Obstaja več korakov, ki jih lahko storite, da zmanjšate tveganje za okužbo s paraziti:

 • vadite varen seks s kondomom;
 • redno umivajte roke, zlasti po ravnanju s surovo hrano ali blatom;
 • Kuhajte hrano do priporočene temperature jedra.
 • med potovanjem pijte čisto vodo, vključno z ustekleničeno vodo;
 • izogibajte se požiranju vode iz jezer, potokov ali ribnikov;
 • med nosečnostjo se izogibajte mačjim steljem in blatu.

Če sumite, da imate parazitsko okužbo, se posvetujte z zdravnikom. Pomagajo lahko ugotoviti vzrok vaših simptomov in priporočiti načrt zdravljenja. Prej ko začnete z zdravljenjem, prej lahko pomagate ustaviti širjenje okužbe na druge.