Miti in resnice o črvih - parazitih v človeškem telesu

Črvi so paraziti, ki spadajo v skupino helmintov. Ker obstajajo v telesu sesalcev, rib in ljudi, se prehranjujejo z "gostiteljem", škodujejo telesu z zmanjševanjem hranilne vrednosti hrane, izločanjem odpadnih snovi, zmanjševanjem imunosti in večjo občutljivostjo za alergene. V zgodovini boja proti helminthiasis je človeštvo izumilo številne metode zdravljenja. Upoštevamo učinkovitost teh metod, učinek preventive v obliki rednega jemanja tablet za črve in ločimo resnico od fikcije.

Črvi: paraziti, ki škodujejo zdravju

zdravljenje parazitov pri zdravniku

Čeprav v naravi obstajajo paraziti simbiontov, ki obstajajo na račun gostitelja, vendar ne prinašajo le škode, ampak tudi koristi glavnemu telesu, so črvi paraziti, katerih prisotnost v telesu znatno poslabša zdravje. Po stopnji poškodbe helmintoze primerjamo z boleznimi, kot so tuberkuloza, koronarna srčna bolezen in kronična driska.

Črvi so paraziti, ki že v začetni fazi helmintoze lahko povzročijo motnje v delovanju prebavnega sistema, imunosti in alergijskih reakcij. Z razvojem bolezni, anemije, opazimo različne pogoje pomanjkanja zaradi uživanja hranil, vitaminov, mineralov s helminti, ki vstopijo v človeško telo s hrano.

Skupina črvov, parazitov, helmintov vključuje okrogle črve, pinworms, ogorčice, toksokare. Po širjenju helmintiaz jih primerjajo z nalezljivimi boleznimi, na drugem mestu za gripo. In prisotnost helmintov v telesu v ozadju akutnega nalezljivega procesa lahko znatno oteži okrevanje, podaljša bolezen.

Hude helmintiaze vplivajo tudi na reproduktivno funkcijo, so lahko vzrok za neplodnost, rojstvo otrok z motnjami v razvoju. Širjenje črvov po telesu postane vzrok za invalidnost osebe.

Razširjenost helmintov je najpogosteje razložena z neupoštevanjem higienskih pravil ("bolezen umazanih rok"), kakovostjo življenjskih razmer in onesnaženostjo ozemelj okoli živinorejskih kmetij, tako osebnih kot poslovnih. Neupoštevanje sanitarnih in higienskih standardov: obdelava hrane, rok, površin na javnih mestih ustvarja v naših podnebnih razmerah ugodno okolje za razmnoževanje helmintov in njihov prenos z enega nosilca na drugega.

Za parazitske bolezni so zaradi zmanjšane imunske obrambe najbolj dovzetni otroci in starejši. Otroci prav tako še niso pridobili navade umivanja rok, vendar obstaja nagon, da vse pregledajo z usti, pa tudi potreba po grizenju nohtov in sesanju prstov.

Miti in resničnost: o zdravljenju in preprečevanju bolezni "helminthiasis"

pravilna prehrana za črve

Obstoj različnih "domačih", alternativnih metod zdravljenja helmintoze, človeštvo dolguje mnenju, da je "sramotno" obiskati zdravnika s takšno diagnozo. Zato, ko so iz rezultatov testov izvedeli za prisotnost črvov ali sumijo na helmintozo sami po splošnih simptomih, se ljudje pogosto poskušajo izogniti posvetovanju s strokovnjakom, tako da kupujejo "tablete za črve" v lekarnah ali se zatečejo k "ljudskim" metodam zdravljenja.

Samodiagnoza pogosto temelji na napačnih indikacijah in poskusi zdravljenja so zdravju škodljivi. Eden od pogostih mitov pravi, da je nočni bruksizem, škripanje z zobmi v sanjah, nesporen znak prisotnosti črvov v telesu, parazitov, ki prispevajo k nemirnemu spancu. Ta različica med znanstvenimi raziskavami ni našla nobene potrditve, najpogosteje je vzrok bruksizma stres in motnje v delovanju živčnega sistema. In "zdraviti zaradi črvov" v tem primeru nima smisla.

Oglejmo si nekaj pogostih alternativnih tehnik, ki se uporabljajo za helmintozo.

Uživanje velike količine zelenja, bogatega z aromatičnimi snovmi: peteršilj, koper, zelena, koriander, ne vpliva na helminte in druge skupine parazitov, ki živijo v telesu in na površini telesa. Na enak način so helminti ravnodušni do zelenjave, sadja, oranžnih jagod, ki jim prav tako pripisujejo zdravilne lastnosti. Povečana količina vitaminov v velikih količinah zelenja ali buče, rakitovca, korenja, kakija lahko za nekaj časa izboljša splošno stanje, ne pa ozdravi helmintoze. Toda hipervitaminoza in prebavne motnje pri tistih, ki imajo radi to metodo zdravljenja, so precej pogosti. Da ne omenjam možnosti dodatne okužbe pri uporabi slabo opranih zelišč: da se znebite jajčec črvov, je treba zelenjavo pred jedjo večkrat temeljito oprati.

Različne vrste izpiranja črevesja, črevesni klistirji z limoninim ali česnovim sokom obljubljajo takojšnje lajšanje parazitov. Vendar pa votlina tankega črevesa, habitat helmintov, ni na voljo za klistirje in Esmarchove skodelice. Posledice takšne psevdoznanstvene metode niso zdravilo za helmintozo, ampak kršitev črevesne mikroflore z rednimi klistirji in posledično erozija njegove sluznice pri uporabi jedkih sokov.

Nevarnosti samopredpisovanja tablet za črve

tablete za črve

Če ljudska zdravila ne pomagajo, se je treba zateči k zdravilu. Tablete za črve, zdravila, ki zdravijo helmintiaze, so precej pogoste in se prosto prodajajo v lekarnah.

Vendar je treba spomniti, da obstaja precej veliko število helmintiaz in drugih parazitoz, in kljub obstoju zdravil s kombiniranim delovanjem ni ene same "tablete za črve". Za različne vrste helmintov se proizvajajo različna zdravila.

Poleg tega so zdravila za helmintozo precej strupena in imajo številne kontraindikacije, tako glede splošnega zdravja kot glede na starostna obdobja ali fiziološka stanja (nosečnost v različnih obdobjih). Izbira primernega zdravila opravi specialist, ki upošteva vse dejavnike, stopnjo okužbe. V nekaterih primerih je potreben potek zdravljenja, ki združuje več zdravil, dodatna zdravila za podporo telesu med zdravljenjem in preprečevanje najverjetnejših zapletov.

Preprečevanje helmintoze v obliki rednih antiparazitskih zdravil, ki se jih nekateri ljudje, predvsem rejci hišnih ljubljenčkov, držijo, lahko naredi več škode kot začetna faza bolezni. Delovanje anthelmintikov temelji na zastrupitvi s paraziti, vendar so strupeni za ljudi in jih ne smemo jemati "za vsak slučaj, za preventivo".