Kakšna profilaksa je potrebna za zaščito pred črvi?

Do danes znanstveniki poznajo približno 400 vrst različnih helmintov. Sposobne so parazitirati v skoraj vseh organih in sistemih človeka, kar povzroča veliko število bolezni.

okužba s črvi skozi umazane roke

Črvi se bojijo čistoče, zato je glavna preventiva upoštevanje osnovnih higienskih pravil

Po statističnih podatkih paraziti naseljujejo telo vsakega četrtega človeka na našem planetu in skoraj vsak se vsaj enkrat v življenju sreča z neko vrsto. Preprečevanje črvov ostaja eno najbolj perečih vprašanj sodobne medicine. Katera sredstva je mogoče uporabiti za preprečevanje vdora parazitov v človeško telo?

Splošne informacije

Odvisno od sredstev, s katerimi se izvaja preprečevanje helmintičnih bolezni, je lahko naslednjih vrst:

 • brez drog;
 • zdravilni ali tradicionalni;
 • ljudska zdravila.

Težko je reči, katera od teh smeri je optimalna v boju proti črvom. Vsi se med seboj dopolnjujejo, zato je najboljši učinek opazen le s celostnim pristopom.

Metode brez zdravil

Ob upoštevanju dokaj preprostih pravil lahko preprečite zaužitje invazivnih oblik črvov v telo. Slednji lahko vstopijo v človeško telo na naslednje načine:

 • z umazano hrano ali rokami;
 • pri uživanju hrane, ki ni bila ustrezno toplotno obdelana;
 • pri pitju podstandardne vode ali vode iz nepreverjenih virov.
umivanje rok za preprečevanje črvov

Večkrat na dan, po prihodu z ulice ali stiku s hišnimi ljubljenčki, je priporočljivo umiti roke z milom in vodo.

Zato je nespecifično preprečevanje črvov sestavljeno iz naslednjih točk:

 • skladnost s pravili osebne higiene;
 • redna menjava perila;
 • pravočasno čiščenje v hiši;
 • pravilno ravnanje s hrano pred zaužitjem;
 • uporaba vode, ki ustreza sanitarnim in higienskim standardom, samo iz zaupanja vrednih virov.

Menijo, da otroci zanemarjajo pravila osebne higiene. Toda ta pojav ni nenavaden za odrasle. Redno umivanje rok mora biti obvezno pred jedjo, po uporabi stranišča, ko se vračate domov z javnih mest. Kljuke za vrata, oprijemala, bankovci in vse vrste površin, ki se jih človek dotakne, so lahko kontaminirane z jajčeci parazitov.

V telo vstopijo skozi usta. Na ta način se prenašajo geohelminti - okrogli črvi, pinworms, bičevci, nekatorji, ankilostomi, črevesne jegulje. Biohelminti, ki potrebujejo vmesnega gostitelja za popoln razvoj in razmnoževanje, vstopijo v telo, ko zaužijejo hrano, ki je bila toplotno obdelana slabe kakovosti.

Za odraslega, ki aktivno uživa suši, slabo obdelane soljene in prekajene ribe, zrezke s krvjo, se poveča verjetnost okužbe s trakuljami. Veljajo za najdaljše in najnevarnejše od vseh helmintov, ki lahko naseljujejo človeško telo.

Ko potujete v eksotične države, morate biti izjemno previdni in previdni. Za pitje uporabljajte samo ustekleničeno vodo. Če to ni mogoče, je treba vodo za pitje in kuhanje zavreti. Za čiščenje vode lahko uporabite posebne pripravke. Zelenjavo in sadje temeljito operite. Ko jeste lokalne jedi, morate izbrati tiste, ki so bile dobro toplotno obdelane.

mokro čiščenje za preprečevanje črvov

V hiši, kjer živijo samo odrasli, je treba mokro čiščenje izvajati vsaj enkrat na teden, v otroški sobi - dvakrat. Mehke igrače je treba posesati, ostale oprati v milnici.

Hišni ljubljenčki morajo biti podvrženi rednim pregledom pri veterinarju, ki jim sledi zdravila za črve. Če se bolnik drži teh priporočil, je zelo možno, da ne bo potreboval zdravljenja s tabletami.

Zdravstvena preventiva

Kar zadeva preprečevanje črvov s farmakološkimi zdravili, so bili znanstveniki razdeljeni v dve veliki skupini. Prvi menijo, da je profilaksa s tabletami varna, učinkovita in jo je treba redno izvajati. To velja tako za odrasle kot za otroke. Druga skupina nasprotuje uporabi tablet v profilaktične namene. Meni, da človek z uporabo precej strupenih zdravil za preprečevanje črvov bolj škoduje svojemu telesu. Ta taktika je kot streljanje s topom v jato vrabcev.

Glede na to, da so tablete za črve še vedno farmakološka sredstva, imajo določene indikacije in kontraindikacije za uporabo ter imajo tudi številne neželene učinke, jih je treba uporabljati le z veliko verjetnostjo okužbe s črvi. V takih primerih je mogoče sumiti:

 • stik z okuženim bolnikom - doma, v vrtcu, šoli;
 • prisotnost hišnih ljubljenčkov, ki so v prosti reji;
 • prisotnost kliničnih znakov bolezni z negativnimi rezultati laboratorijskih preiskav.

Slednji primer si zasluži posebno pozornost. Zelo pogosto zdravniki ob upoštevanju bolnikovih pritožb sumijo, da ima parazite, rezultati laboratorijskih preiskav pa ostanejo negativni. V takih primerih zdravniki priporočajo tako imenovano profilaktično zdravljenje proti črvom. Glavni simptomi so:

 • splošna šibkost;
 • slabo počutje;
 • razdražljivost;
 • motnje spanja;
 • težave z intelektualno dejavnostjo;
 • kožne manifestacije neznanega izvora;
 • Anemija zaradi pomanjkanja železa.

Prisotnost kompleksa teh simptomov je indikacija za imenovanje tradicionalne medicine za preprečevanje črvov.

Ljudski načini

Tradicionalna medicina ponuja tudi veliko profilaktičnih sredstev proti helminthom. V primerjavi s tradicionalnim zdravljenjem s tabletami imajo ljudska zdravila za črve številne prednosti. Prvič, so relativno varni za človeško telo. Preprečevanje in zdravljenje z ljudskimi zdravili proti črvom redko spremljajo neželeni pojavi in običajno dajejo dober rezultat.

Relativna poceni jih omogoča absolutni večini prebivalstva naše države, njihova relativna varnost pa jih omogoča, da se uporabljajo kot profilaktično sredstvo proti črvom.

Tansy ima paralitični učinek na črve. Še posebej učinkovit je kot profilaktično sredstvo proti pinworm in okroglim črvom. Ti črvi nimajo nobenih prilagoditev, ki bi jim pomagale ostati v telesu. Za pripravo infuzije tansyja prelijte žlico surovin s kozarcem vrele vode, vztrajajte eno uro. Po tem je treba poparek filtrirati in piti v tečaju, eno žlico trikrat na dan, pred obroki.

Pelin je učinkovit proti trakuljam, okroglim črvom in lamblijo. Za zdravljenje in preprečevanje se uporablja alkoholna tinktura, ki se vzame 20 kapljic trikrat na dan pol ure pred obroki.

Drugo učinkovito zdravilo je granatno jabolko. Lupino enega sadja skuhamo z 0, 5 litra vrele vode. Nastali izdelek je treba piti v 1, 5 urah. Po 3 urah morate vzeti odvajalne tablete.

Brezov katran je priporočljivo uporabljati kot profilaktično sredstvo proti lambliji. Če želite to narediti, ga morate piti v 14 dneh. Prvi dan eno kapljico katrana raztopimo v žlici medu. Nato vsak dan dodamo eno kapljico, s čimer se število doseže osem. Takšni tečaji se lahko izvajajo največ enkrat na šest mesecev.

Dve žlici bučnih semen je treba zmešati z brusničnim sokom. Zdravilo je treba piti na prazen želodec, po treh urah pa vzemite odvajalo. Uporablja se tako proti okroglim in trakuljam.

Priporočila

Tako tablete kot ljudska zdravila za zdravljenje črvov je treba jemati le pod nadzorom strokovnjakov. Končno odločitev o primernosti profilakse proti parazitom mora sprejeti lečeči zdravnik. On vas bo obvestil o tem, kakšna sredstva proti črvom obstajajo, in vam pomagal izbrati metodo, ki bo v vsakem primeru optimalna.