črvi

Črvi - znanstveno "helminti" - paraziti v človeškem telesu. Obstaja 200 znanih vrst človeških parazitov. Imajo svojo strukturo, simptome, način prodiranja v telo. Parazite delimo na bio-, geo-, kontaktne helminte.

Razvrstitev vira:

 • Biohelminti. Predstavljajo parazite, ki menjajo "gostitelje". Od žuželk, mehkužcev, do bikov in ljudi. Predstavniki: trakulje - goveje, svinjske, ehinokok.
 • Geohelminti. Združite črve z enim samim "gostiteljem". Okrogli črvi, bičevci, nekator - najbolj znani črvi.
 • Kontaktirajte helminte. Razlika med kontaktnimi helminti v enostavnosti okužbe z uporabo pacientovih predmetov. Pinworms so svetel predstavnik, pogosta vrsta helmintov.
vrste črvov v človeškem telesu

Pogoste vrste helmintov pri ljudeh

Zdravljenje helmintoze vključuje poznavanje vrst človeških črvov. Barva črvov je od bele do rdečkaste, rjave. Obstajajo prozorni črvi - težko jih je diagnosticirati.

Okrogli črvi

Okrogli črvi so vrsta črvov z okroglim presekom, podobna deževnikom. Predstavniki:

 1. Okrogli črvi so parazitski črvi, ki živijo v tankem črevesju, dosežejo dolžino 40 cm. Povprečna življenjska doba okroglih črvov je 1 leto. Črvi gredo skozi dolgo razvojno pot, začenši s črevesjem, pljuči, razvojem jajčeca v ličinko v tleh in spet vstopom v črevesje. Okrogle črve najdemo pri ljudeh in živalih. Oseba ni okužena z živalskimi okroglimi črvi.
 2. Pinworms so najpreprostejši beli zajedavci, veliki 0, 3-1, 2 cm. Okužijo se s stiskanjem rok, spodnjim perilom, vdihavanjem prahu, z jajčeci ascaris. Življenjska doba pinworms je kratka - največ 2 meseca. Pinworms se pogosto pojavljajo pri otrocih.
 3. Trihinela je parazit, dolg 0, 4 cm, vir okužbe je surovo svinjsko meso, okuženo z ličinkami. Zdravljenje trihineloze je težka naloga. Oseba se lahko le delno znebi črvov. Razlog je posebnost njihovega življenja. Odrasli trihinele se parijo v črevesju in umrejo. Jajca iz črevesja pridejo v mišice, kjer se nahajajo in lahko parazitirajo več let.
 4. Vlasoglava je predstavnik okroglih črvov, dolgih 3 cm, ki naseljujejo debelo črevo. Helminti se držijo črevesne stene, sesajo kri. Življenjska doba bičevca je 5 let.
črvi v človeškem telesu

Trakulje

Trak paraziti so ime pridobili zaradi posebnosti strukture telesa, ki je videti kot trak. Ploščati črv lahko zraste do 20 m.

 1. Goveja trakulja je velik črv dolžine 10 m, vzroki okužbe so nezadostno pečenje govejega mesa. Če je v mesu jajčece trakulje, pride do okužbe.
 2. Svinjska trakulja je podobna goveji, le 5-krat krajša. Vir okužbe je prašičje meso.
 3. Široka trakulja - odrasel helmint doseže dolžino 15 m. S trakuljo se lahko okužite iz rib, ki živijo v sladkovodnih izvirih.
 4. Ehinokok se imenuje najbolj nevaren. Sposobnost prodiranja v jetra povzroča nastanek ehinokoknih cist. Nosilci odraslih psov, mačk. Dolžina - 4 cm Invazija se zgodi s pomočjo umazanih kljuk vrat, straniščnih sedežev.

Zanič

Skupina je ime dobila zaradi načina parazitiranja pri ljudeh.

 • Sibirski metljaj je v povprečju dolg 1 cm, zaužitje pa povzroči uživanje toplotno neobdelanih, premalo slanih rib. Parazitira v človeškem žolčniku.
 • Fasciola parazitira v žolčniku, ima dolžino do 7 cm Pot okužbe je surova voda.

Metode okužbe s paraziti

Ljudje, ki doma ne skrbijo za svojo higieno in čistočo, lahko zbolijo za helmintozo. Pod udarec pade "čistoča", krčevito si umiva roke po ulici, temeljito cvre meso. Glede na vrsto helminta se okužba pojavlja na različne načine.

 • Oralno-fekalno - jajca helmintov vstopijo skozi usta.
 • Kontakt - metoda je pogosta pri okužbi s pinworms. Helminti odlagajo jajčeca na anus, kar povzroča srbenje, ščetkanje osemeni roke. Z neumitimi rokami okužena oseba prenaša jajčeca na predmete, kljuke na vratih itd.
 • Skozi vodo. Surova voda je kraj, kjer živijo zdravju nevarne ličinke helmintov (fasciole).
 • Skozi tla - pesek se tla okužijo z jajčeci helmintov. Vredno je spremljati dolžino nohtov, če morate kopati v zemljo, si temeljito umijte roke. Jajca lahko zaužijemo z neoprano hrano.

Okužite se lahko z ugrizi žuželk - precej redek primer.

Simptomi helmintoze

Prvi simptomi se pojavijo, ko helminthiasis doseže svoj vrhunec. Simptomi se pojavijo glede na vrsto črva.

Močno zmanjšanje teže, izčrpan videz, bolečine v telesu, bledica kože in srbenje v anusu so nedvomni znaki invazije.

Motnje želodčnega trakta: bruhanje, driska, slabost, driska in napenjanje, bolečine v trebuhu blizu popka - znak prisotnosti helmintov, lokaliziranih v črevesju.

bolečine v trebuhu s črvi

Manifestacija izpuščajev, krhkih nohtov in las je posredna, vendar je pokazatelj okužbe. S črvi v telesu odrasle osebe, otroka, pride do zastrupitve z odpadki črvov. Telo običajno zaznava človeške beljakovine kot alergene, kar povzroča kožne izpuščaje. Bolezni, kot so alergijski rinitis ali urtikarija, bronhialna astma, so helmintični simptom.

Stalni glavobol je simptom črvov. V primerih, ko je nemogoče postaviti diagnozo, vzrok za glavobole, zdravila proti bolečinam ne pomagajo.

Zmanjšanje imunosti, imunski odziv kaže na jasno oslabitev telesa, ki se pojavi s helmintozo. Stomatitis, sinusitis, sinusitis, vaginoza - pomislite na preprečevanje helmintov. Človeško telo lahko prehitijo vse vrste bolezni.

Na prisotnost črvov kažejo bolezni, ki so dolgo časa neozdravljive. Organ, ki ga premagajo črvi, se ne odziva na zdravljenje.

Diagnostika helmintične invazije

Diagnostika, zdravljenje - to je treba zaupati strokovnjakom. Zdravnik nalezljive bolezni, ki diagnosticira helmintoze, bo lahko naredil pravilne zaključke. Infekcionisti bodo lahko razumeli in ugotovili vzrok bolezni, lokalizacijo in predpisali zdravljenje.

Paraziti živijo v črevesju, organih in tkivih. Diagnostika ločenega območja ne bo pomagala poustvariti slike. Odvisno od prizadetega organa, tkiva je odvisen namen zdravljenja.

Za popolno diagnozo je vredno opraviti popoln pregled telesa: rentgenske žarke, odvzem za analizo blata, urina, pljučnega sputuma, strganje iz anusa, strganje popka, nožnice (za dekleta), krvi.

radiografija za okrogle črve v telesu

Z rentgenskimi žarki vidijo možno premikanje črvov v pljučih – ascaris. Visoko število eozinofilcev v krvi kaže na prisotnost helmintov. Analiza blata se preveri za prisotnost jajčec črvov. Zdravljenje črvov je enostavno predpisati. Sputum se odvzame za preverjanje prisotnosti ličink ascaris itd.

Če pride do takega incidenta, da so se pojavili helminti, je vredno začeti zdravljenje takoj.

Zdravljenje

Po popolni diagnozi je ob prisotnosti helmintov predpisano zdravljenje - zdravila, ljudska ali kompleksna. Resnično je zdraviti črve. Ne zdravijo se dolgo, vendar je vse odvisno od resnosti invazije.

Lekarniški pripravki

Zdravila so učinkovitejša rešitev za helminte. Po zdravljenju helmintoze se pojav črvov pri ljudeh zmanjša s pogojem osebne higiene.

Kemoterapevtska zdravila se uporabljajo za odstranjevanje parazitov iz telesa. Tukaj so najbolj primerni. Ukvarjajo se z vplivom na biostrukturo, bioprocese parazita. Z motenjem dela in paralizacijo črvov se tablete spopadejo z nalogo, črvi pa se izločijo iz telesa z blatom.

Odmerjanje, časovni interval in zdravila predpiše zdravnik. V tem primeru bo bolezen črvov odpravljena.

Ljudski načini

Narava je pestra – načinov zdravljenja je veliko. Boj proti črvom ima dolge korenine. Tradicionalna medicina je primerna za tiste, ki imajo kakšne kontraindikacije, alergijske reakcije na zdravila.

Glavni nabor zelišč, anthelmintikov: orehi, bučna semena, česen, pelin, tansy.

Če se pojavijo črvi, bo pomagala rastlina pelin. Tinktura pelina je učinkovita za trakulje, okrogle črve. Bučna semena, česen jedo preprosto, brez dodatne predelave. Tansy, tako kot pelin, se infundira in nato uporabi. Ta sredstva se lahko uporabljajo kot anthelmintik ali kot profilaktično sredstvo.

Po takšnem zdravljenju črvi zapustijo telo.

Preprečevanje helmintov

Če ni znakov okužbe, vendar je verjetnost pojava zastrašujoča, je vredno izvajati preventivo. Najbolj uspešna je uporaba zdravil. Ko gre za samopomoč, lahko to storite brez tablet.

Za preprečevanje morate razumeti, od kod izvirajo črvi, kako se razmnožujejo. Osebna higiena je pomembna, vendar ne smemo pozabiti na hrano. Če jeste posušene ribe ali suši, zrezek s krvjo grozi, da se okuži s trakuljami.

Osebna higiena, čista hiša, hišni ljubljenčki, družine, uživanje samo termično obdelane hrane, oprane zelenjave, jagodičja, sadja - vas bodo rešili pred okužbo s črvi.