Katere teste za zajedavce naj opravi odrasla oseba?

Pogosto poslabšanje počutja povzročajo različne vrste parazitov, ki jih zamenjajo za stres ali pomanjkanje vitaminov. Kje in kakšno analizo morate opraviti za prepoznavanje okužbe?

Testi za zajedavce - kako in kaj jemati - to vprašanje se pojavi, ko se zdravstveno stanje brez očitnega razloga poslabša.

Različne vrste zajedavcev, ki so v idealnem primeru prilagojene obstoju v človeškem telesu, se morda ne bodo dolgo pokazale. Običajno so otroci, ki obiskujejo šolo ali vrtec, občasno pregledani na helminte. Vendar pa so pri odraslih zelo pogoste tudi okužbe s paraziti.

Nekateri simptomi helmintične okužbe, kot so:

 • znižanje hemoglobina v krvi;
 • slab apetit;
 • motnje spanja;
 • hujšanje;
 • zvišana telesna temperatura.

Imajo podobnosti z različnimi vrstami patoloških stanj.

Verjetnost okužbe je zelo velika. Mnogi ljudje, ki se tega ne zavedajo, so takšni ali drugačni nosilci. Poleg tega človeškemu zdravju škodujejo ne samo črvi, temveč tudi nekateri praživali. Njihova prisotnost v človeškem telesu vodi do toksoplazmoze in drugih nevarnih bolezni. Očitno je, da je treba opraviti analizo zajedavcev v človeškem telesu, da pravočasno odkrijemo okužbo in čim prej določimo ustrezno zdravljenje. Katere teste za parazite opraviti, bo povedal lokalni terapevt.

Kdaj je treba odrasle testirati na zajedavce

Strokovnjaki priporočajo testiranje na zajedavce, če imate enega ali več simptomov s tega seznama:

 • Težave v prebavnem traktu: nagnjenost k zaprtju, driska, slabost, bruhanje, napenjanje.
 • Koža je bleda zaradi pomanjkanja vitaminov in hranil.
 • Opaziti je hitro utrujenost, izgubo energije, apatijo.
 • Telesna teža je hitro upadala.
 • Alergijske manifestacije so se pojavile brez očitnih dražilnih snovi (takšno reakcijo povzročajo odpadni produkti črvov).

Priporočljivo je opraviti teste (narediti izčrpno analizo zajedavcev), če se je zaradi zmanjšanja imunosti poslabšala odpornost telesa na prehlad.

Poleg tega srbenje kože okoli anusa kaže na prisotnost helmintske invazije (enterobijaze), kar lahko potrdimo, če testiramo na parazite.

Katere teste običajno izvajamo za prepoznavanje parazitov v človeškem telesu?

Če sumimo, da smo okuženi s helminti ali drugimi vrstami parazitov, želimo zdravljenje začeti takoj. Če želite predpisati potrebna zdravila, morate najprej preveriti prisotnost parazitov, saj je treba razumeti, katera vrsta se je naselila v telesu. Kje se testirati na zajedavce, lahko ugotovite tako, da se obrnete na najbližjo kliniko.

Analiza blata

kakšne teste je treba opraviti na prisotnost parazitov

Najpreprostejša in najpogostejša rešitev v tem primeru je analiza iztrebkov, pri kateri bodo strokovnjaki iskali jajca helmintov.

Ta vrsta analize vam omogoča, da ugotovite prisotnost:

 • okrogli črvi;
 • trematode ali mehurčki;
 • trakulje.

Vendar ima ta vrsta analize pomembno pomanjkljivost: rezultati analize iztrebkov na zajedavce niso vedno zanesljivi, saj se paraziti v določenih obdobjih množijo in morda ne bodo dolgo odlagali jajčec. Zato se za večjo zanesljivost analiza iztrebkov na zajedavce ponovi 2-3 krat v presledku več dni.

Razširjena analiza blata

Poleg standardne analize iztrebkov obstaja tudi podrobna, katere zanesljivost in natančnost je veliko večja. Ta vrsta diagnostike, ki temelji na tehnologiji PCR, pomaga odkriti DNK parazita, vključno z mrtvimi ali mirujočimi. Ta metoda omogoča ugotovitev, kakšni helminti so v telesu, kar pomeni, da bo zdravnik lahko določil, katero zdravilo se bo učinkoviteje spopadalo z boleznijo.

Strganje za enterobiozo

Pinworms so ena najpogostejših vrst helmintov. Za testiranje na to vrsto parazitov morate strgati gube kože okoli anusa, kjer lahko najdete njihova jajčeca. Da bi izboljšali natančnost rezultatov takšne študije, jo je treba po nekaj dneh ponoviti. Ta metoda preiskave je neboleča, tako kot običajna analiza za parazite je primerna tako za odrasle kot za otroke.

Krvni test

Če naredite imunoencimski krvni test, je mogoče z visoko natančnostjo ugotoviti okužbo s paraziti. Če opravite tovrstno analizo, lahko zaznate prisotnost protiteles in antigenov skoraj vseh vrst parazitov. Antigeni so v tem primeru odpadni produkti parazitov in sami, protitelesa pa imunoglobulini, ki se v človeškem telesu sintetizirajo za boj proti okužbam. S to metodo je mogoče diagnosticirati bolezen v zgodnjih fazah, ko zajedavcev še ni veliko in je z njimi enostavno ravnati.

Za to analizo je treba dati krv iz vene. Rezultat, katerega zanesljivost je vsaj 95%, bo znan najkasneje v 9 dneh. Takšne raziskave so seveda primernejše za odrasle.

Poleg te metode se za ugotavljanje parazitov uporabljajo še nekatere druge metode krvnih preiskav, zlasti pri akutni obliki helminthiasis. Temeljijo na različnih preiskovalnih metodah, ki omogočajo visoko natančnost diagnosticiranja različnih vrst okužb pri otrocih in odraslih.

Nekatere zdravstvene ustanove ponujajo celovit krvni test za odkrivanje različnih vrst helmintov.

Za pripravo na analizo morate:

 • da je bil zadnji obrok najkasneje 10 - 12 ur pred testom;
 • iz prehrane prejšnji dan izključite maščobno, prekajeno in slano hrano;
 • 24 ur pred testom izključite kajenje in uživanje alkohola.