Paraziti v očeh ljudi: simptomi in zdravljenje

razlogi za pojav parazitov v očeh ljudi

Očesni zajedavci so okrogli in ploski, redkeje anelidi in trnasti črvi, ličinke muh in komarjev. Ko so prodrli v človeško telo, se postopoma širijo skozi njega in poškodujejo tkiva in organe. Večina jih je sposobna parazitirati v človeških očeh in izzvati razvoj očesne helminthioze.

Klinično se te hude patologije kažejo v bolečini, pekoč občutek, srbenje, motnje vida, solzenje. Takoj po postavitvi diagnoze se izvede kirurško in (ali) konzervativno zdravljenje.

Bolezni, ki jih povzročajo paraziti v očeh

Znanih je več kot 50 povzročiteljev očesne helminthiasis pri ljudeh. Nekateri prodrejo neposredno skozi sluznico in poškodujejo veznico ali solzne kanale. Drugi okužijo zrklo od znotraj in se vanj preselijo s tokom krvi iz črevesja ali jeter. Paraziti začnejo aktivno rasti in množiti se, odlagajo jajčeca, kar vodi do delne ali popolne izgube vida.

Najpogosteje diagnosticirana očesna helminthiasis:

 • onchocerciasis- helminthiasis, ki ga povzroča parazitiranje onchocerca ogorčic (onchocercias) v človeškem telesu. Njegov poseben simptom je "motna" očesna roženica;
 • oftalmomiozaje parazitska bolezen očesa in njegovih dodatkov, ki se pojavi, ko vstopijo ličinke muh ali gadflij. V hudih primerih mioze je možen odmik mrežnice ali atrofija vidnega živca;
 • dirofilariaza- helminthiasis, ki se razvije, ko ličinka ogorčic napadne očesno jabolko. Gibi črvov povzročajo pekoč občutek, močno bolečino in srbenje;
 • sparganosisje človeška bolezen iz skupine cestodoz, ki jo povzročajo ličinke trakulj iz rodu Spirometra. Okužba se pojavi predvsem pri uživanju mesa divjih živali;
 • toksokarozaje kronična nalezljiva bolezen, ki jo izzovejo ličinke okroglega črva toksokara. Vir okužbe je bolna žival (običajno pes);
 • kakšni paraziti lahko živijo v človeških očeh
 • toksoplazmozaje kronična parazitska invazija, ki jo povzročajo znotrajcelični protozoji (toksoplazma). Njihovo vitalno aktivnost spremlja nenehno sproščanje alergenov in toksinov;
 • koenurozaje pretežno kronična bolezen, ki se pojavi po okužbi s helminti iz skupine cestodoz vrste Taenia multiceps. Oseba se okuži s stiki s psi;
 • cistikerkoza- bolezen, ki jo povzroča ličinka svinjske trakulje, ki lahko povzroči slabši vid in slepoto;
 • gnatostomoza- bolezen povzroča hude bolečine in pogosto vodi v smrt. Črvi, ki povzročajo to bolezen, pogosteje prizadenejo kožo, redkeje osrednji živčni sistem in oči;
 • ehinokokoza očije dokaj pogosta bolezen. Zanj je značilno tvorjenje parazitskih cist v orbitalnem območju. Ehinokokoza se razvije zaradi zaužitja jajčec parazitov s hrano ali vodo.
 • demodikoza oči, ki jo povzroči aktivacija pršic, ki živijo v lojnicah trepalnic.
 • Trichinosisje parazitska patologija, ki se razvije po vnosu ogorčic Trichinella spirali v človeško telo.

Za oči niso nevarni spolno zreli posamezniki in ličinke, temveč toksini, ki jih sproščajo. Prav ti povzročajo zabuhlost vek in pordelost sluznice.

Simptomi očesnih zajedavcev

Vsaka helmintska invazija ima svoje posebne simptome. Imajo pa tudi številne skupne znake poškodb sluznice in globljih očesnih struktur.

V začetnih fazah razvoja patologije se pojavijo tipični znaki konjunktivitisa:

 • pordelost zunanje lupine zrkla;
 • povečano solzenje;
 • fotofobija;
 • otekanje zgornjih in spodnjih vek;
 • bolečina, srbenje, pekoč občutek;
 • glavoboli, lokalizirani v templjih in zatilju;
 • rahlo zvišanje lokalne temperature.

Pri majhnih otrocih in šibkih ljudeh se pojavijo simptomi splošne zastrupitve telesa. Temperatura se dvigne nad subfebrilne vrednosti (37, 1-38, 0 ° C), apetit se zmanjša zaradi napadov slabosti in bruhanja.

Za razliko od mnogih okužb, ki jih povzročajo virusi, bakterije in glive, potek helmintičnih invazij spremljajo znaki poškodb drugih organov. To so selitvene bolečine v mišicah, suha koža, upočasnjena rast las in prebavne motnje.

Kako se znebiti zajedavcev iz oči

Ličinke dvokrilcev, praživali, klopi in drugi povzročitelji parazitskih bolezni lahko hitro uničijo očesne strukture. Zato zdravljenje poteka takoj po postavitvi diagnoze. Pri izbiri terapevtske taktike zdravniki upoštevajo vrsto nalezljivih povzročiteljev, resnost poteka bolezni in resnost simptomov.

Če se okužena oseba odpravi k zdravnikom z napredovalno helmintsko invazijo, pogosto konzervativno zdravljenje ne deluje.

Parazitske črve je treba odstraniti kirurško - z odpiranjem in odvajanjem abscesov v skladu s splošno sprejetimi pravili.

In potem sledi dolgo obdobje rehabilitacije z uporabo antihelmintikov.

Ljudska zdravila

Tudi dolgotrajna uporaba močnih sodobnih antihelmintikov pogosto ni učinkovita pri takih boleznih. Potrebna je nujna kirurška odstranitev ličink, jajčec in spolno zrelih osebkov.

In tradicionalna medicina je popolnoma nemočna, kadar helminti prizadenejo oči. Niti tansy, niti centaury niti grenki pelin se ne morejo spoprijeti z okulacijo očesa.

Uporaba decokcij in infuzij nekoliko ublaži simptome, zato bolnik obisk zdravnika preloži. Medtem se vnetni in destruktivni procesi stopnjujejo in širijo v njegovih očesnih jabolkih. Predisponirajo ločitev mrežnice, popolno ali delno slepoto.

Zdravila

Razviti so bili različni načini zdravljenja očesnih bolezni, ki jih povzročajo črvi. Individualno terapijo izvajajo samo posebej usposobljeni parazitologi. Dejstvo je, da se po smrti helmintov in njihovi razgradnji lahko razvijejo očesne toksično-alergijske reakcije. Le izkušeni zdravnik lahko zmanjša njihove posledice.

Za ubijanje parazitskih črvov se uporabljajo naslednja zdravila:

 • antimatodic;
 • anti-cestodial;
 • antitrematoda;
 • zdravila širokega spektra.

Za zunanja sredstva se uporabljajo posebne raztopine za izpiranje oči. V terapevtske sheme je treba vključiti antihistaminike ter po potrebi antibiotike in antimikotike.

Preventivni ukrepi

Okužba z miozo se pojavi, ko sluznica oči pride v stik z muhami, mušicami in muhami. Zato zdravniki nalezljivih bolezni svetujejo uporabo repelentov v obliki aerosolov, gelov, mazil. Dimne bombe z insekticidi precej dobro prestrašijo žuželke v naravi.

A jajca in ličinke parazitskih črvov se v človeško telo vnašajo predvsem s hrano. Nestabilni so na temperaturne vplive - umrejo, ko jih segrejemo in prevremo. Prav tako je treba sadje in zelenjavo, pripeljano s tržnice, dobro umiti in dobro shraniti.

Parazitskih očesnih bolezni ni mogoče neodvisno diagnosticirati in pozdraviti.

Pogosto so preoblečeni v bakterijske, virusne, glivične okužbe. In šele ko napredujejo, se pojavijo njihove značilnosti.

Pravočasen obisk zdravnika bo pomagal rešiti vid in se mu izogniti.